TRIPOLI/LONDEN - Libië kan vrije verkiezingen houden onder toezicht van de Verenigde Naties, wanneer het huidige gewapende conflict wordt beëindigd.

Zodra de wapens zwijgen, kan binnen een half jaar een stembusgang volgen en over de overgangsperiode kan worden onderhandeld. Dit heeft de Libische minister van Buitenlandse Zaken, Abdul Ati al-Obeidi, in een vraaggesprek met onder meer de Britse krant The Guardian gezegd.

De bewindsman zei ook dat er kan worden besproken of de leider Muammar Kaddafi in een overgangsregering een rol zou spelen en welke rol hij zou hebben.

''Alles is op tafel'' (de onderhandelingstafel), zei Obeidi in Tripoli tegen een Amerikaanse en drie Britse media. Het voornaamste is een manier te vinden om in gesprek te raken.

Obeidi vindt dat Frankrijk en Groot-Brittannië de rebellen van de onderhandelingstafel vandaan houden met de bombardementen en de bewapening van rebellen.

Strijd oprekt

Obeidi zei dat de Britse beslissing militaire adviseurs naar de rebellen te sturen, de strijd alleen maar oprekt. Het front lijkt inmiddels gestabiliseerd bij de Oost-Libische stad Ajdabiyah, waar rebellen noch regeringsgetrouwe troepen een doorbraak lijken te kunnen forceren.

In West-Libië is alleen belegerd en bestookt Misurata, de derde stad van het land, nog deels in handen van opstandelingen. Zij willen dat Britse en Franse troepen hen komen helpen.

De Britse regering maakte dinsdag bekend militaire adviseurs naar Benghazi, de hoofdstad van Cyrenaica, te sturen om de rebellen te helpen. De Franse regering maakte woensdag bekend dat ook te doen, evenals Italië.

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft rebellenleider Mustafa Abdel Jalil in Parijs beloofd meer luchtaanvallen uit te laten voeren op het leger Kaddafi. Dat zei hij woensdag in Parijs.

Er zijn geen details bekendgemaakt hoe het intensiveren van de aanvallen er zal uitzien. Jalil zei dat hij Sarkozy heeft uitgenodigd naar Benghazi te komen, het hoofdkwartier van de rebellenregering.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk namen het voortouw in het internationale militaire ingrijpen dat de Veiligheidsraad 17 maart in een resolutie wettigde.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive