PARAMARIBO - Hermine de G., vrouw van de directeur van het kindertehuis Lobi Blesi in Suriname, is dinsdag op vrije voeten gesteld. Zij werd verdacht van kindermishandeling, terwijl haar man van seksueel misbruik en mishandeling kinderen wordt verdacht. De man zit al ruim zes weken in voorarrest.

De rechter-commissaris vond dat er niet genoeg gronden waren om de vrouw nog langer vast te houden. Zij was twee weken geleden aangehouden.

Twaalf van de negentien kinderen uit het tehuis zeiden tijdens de confrontatie met de vrouw dat zij niet zijn mishandeld. Ze zouden wel tikken op de bil hebben gekregen en een kind is met een stok geslagen.

De kinderen zeiden dat ze werden gestraft als ze een onvoldoende op school haalden, maar dat ze een prettige tijd in het tehuis hadden.

Tik

De advocaat van de vrouw zei dat in Suriname moeders kinderen vaker een tik op de bil geven. De gevangenis zou volgens haar te klein zijn als alle moeders daarom opgesloten zouden moeten worden.

Eerder werd de Nederlandse leerkracht Sjeroom S., die beschuldigd werd van pedofilie, in vrijheid gesteld. De beschuldigingen zijn niet hard gemaakt. De advocaat van de leerkracht, zegt dat het Openbaar Ministerie geen gronden had om zijn cliënt aan te houden.