BENGHAZI - De Libische rebellen in de westelijke stad Misurata willen steun van buitenlandse grondtroepen bij de strijd tegen Libische leider Muammar Kaddafi.

Zegsman Nouri Abdullah Abdulati van de rebellen zei dat een officieel verzoek om grondtroepen naar de Nationale Overgangsraad in de oostelijke stad Benghazi is gestuurd, aldus de Amerikaanse krant The Washington Post dinsdag.

Het contact tussen de rebellen in Misurata en de NAVO loopt via de Nationale Overgangsraad. In die raad hebben de tegenstanders van Kaddafi zich verenigd. Abdulati zei dat het water, gas en voedsel in Misurata opraken, omdat het leger van Kaddafi watertanks, opslagplaatsen voor voedsel en krachtcentrales aanvalt met onder meer raketten en granaten.

Ook de haven, de enige verbinding van Misurata met de buitenwereld, ligt voortdurend onder vuur.

Beschermen

Abdulati zei dat de rebellen in Misurata samen met Franse en Britse militairen tegen de troepen van Kaddafi willen vechten, onder meer om de burgers te beschermen.

''Als ze niet komen, zullen we doodgaan'', zei Abdulati. Volgens de zegsman van de rebellen in Misurata is het de plicht van de Verenigde Naties om troepen te sturen om burgers te beschermen.

De opstandelingen in Misurata zijn omsingeld door Kaddafi's troepen. Die bestoken de stad aanhoudend met raketten en mogelijk ook met verboden clusterbommen.

De bommen vallen in de lucht uiteen in kleinere projectielen die zich over een groot gebied verspreiden en daar veel willekeurige slachtoffers kunnen maken.

Omgekomen

Volgens een bestuurder van een plaatselijk ziekenhuis zijn de afgelopen weken zeker duizend mensen in Misurata omgekomen door geweld. Onder hen zijn minstens twintig kinderen, stelt VN-kinderorganisatie Unicef.

Profiel Libië

Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive