CAIRO - De verdreven Egyptische president Hosni Mubarak is medeplichtig aan het doodschieten van betogers tijdens de massale straatprotesten die eerder dit jaar tot zijn val leidden.

Dat zei dinsdag een lid van een officiële commissie die onderzoek heeft gedaan naar het bloedige geweld rond de machtswisseling in het Noord-Afrikaanse land.

Rechter Omar Marwan sprak tijdens de presentatie van het rapport van de onderzoekscommissie. Daarin staat dat 846 burgers zijn omgekomen tijdens de protesten. Ook 26 politiemannen vonden de dood.

Marwan stelde dat de politie buitensporig veel geweld heeft gebruikt. Veiligheidsagenten schoten met scherp en moeten daarvoor volgens hem toestemming hebben gehad van de president.

''Het schieten hield verscheidene dagen aan en hij heeft degenen die met scherpe munitie schoten, niet ter verantwoording geroepen. Dat bevestigt zijn medeverantwoordelijkheid'', zei de rechter.

Scherpschutters

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de meeste doden in het hoofd of in de borst waren geraakt. Dat zou duiden op de inzet van scherpschutters.

Volgens Marwan maakten die deel uit van een antiterreureenheid die onder de verantwoordelijkheid viel van het gehate veiligheidsapparaat van Mubarak, dat inmiddels grotendeels is ontmanteld. De schutters hadden het ook gemunt op mensen die niet direct bij de protesten betrokken waren, maar die vanuit ramen en vanaf balkons probeerden te filmen.

Hartklachten

Mubarak werd vorige week aangehouden voor verhoor over zijn mogelijke betrokkenheid bij het dodelijke geweld in januari en februari. Kort daarna werd de 82-jarige oud-president met hartklachten opgenomen in een ziekenhuis.

Het onderzoek tegen hem gaat door. Er zijn nog geen formele aanklachten tegen ingediend. Tegen voormalig minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adli loopt al wel een proces, omdat hij opdracht zou hebben gegeven op vreedzame demonstranten te schieten.

Profiel Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten