AMSTERDAM - Het Belgische openbaar ministerie overweegt een nieuwe aanklacht van pedofilie in te dienen tegen de Belgische ex-bisschop Roger Vangheluwe. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

Vangheluwe heeft eerder al toegegeven zijn twee neefjes te hebben misbruikt.

Volgens een woordvoerster van het openbaar ministerie richt de aanklacht zich op beschuldigingen dat Vangheluwe samen met een andere priester tientallen jaren geleden twee misdienaars seksueel heeft misbruikt tijdens een kamp.

De oud-bisschop zei vorige week donderdag in een interview dat het misbruik van zijn destijds minderjarige neefjes een 'spelletje' was, waarbij wat werd geliefkoosd en geslachtsorganen werden betast.

Toch had het volgens hem niets te maken met seksualiteit. "Het was een stukje intimiteit tussen ons."

Straf

De ex-bisschop werd een jaar geleden gedwongen af te treden, nadat hij had toegegeven een van zijn neefjes van zijn 13e tot zijn 18e te hebben misbruikt. Het Vaticaan heeft hem opgedragen niet langer als priester op te treden en beraadt zich nog op een straf voor Vangheluwe.

Vangheluwe verbleef de afgelopen tijd in een klooster in de Loirestreek. Afgelopen zaterdag vertrok hij echter weer. Hij had langer moeten blijven, maar na het interview streken de media neer bij het klooster. Daarom vroeg het klooster de nuntius in België Vangheluwe weg te sturen. Die heeft een nieuwe schuilplaats geregeld.