GAZA - Zeker twee verdachten van de moord op de Italiaanse vredesactivist Vittorio Arrigoni zijn dinsdag gestorven tijdens een actie van veiligheidsbeambten van Hamas in de Gazastrook. Dat meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken in de enclave aan de Middellandse Zee.

Arrigoni werd vorige week vrijdag dood aangetroffen in een woning in Gaza-stad. Eerder die week was de pro-Palestijnse vredesactivist en journalist ontvoerd door leden van een extremistische islamitische groepering die zou sympathiseren met al-Qaeda.

Zij eisten de vrijlating van een leider, die eerder was gearresteerd. Hamas willigde de eis niet in, waarop de extremisten de activist ophingen.

Hamas, dat de macht heeft in de Gazastrook, opende een klopjacht op verdachten van de ontvoering en de moord op Arrigoni. Dinsdag werd een pand omsingeld, waar de militanten zich schuilhielden. De verdachten weigerden zich over te geven en begonnen te schieten.

Bestorming

Daarop bestormden politieagenten van Hamas de woning. Volgens Hamas gooide een verdachte een explosief, waardoor een medeverdachte zwaargewond raakte. De man die het explosief gooide, zou vervolgens zichzelf hebben doodgeschoten.

De zwaargewonde verdachte overleed korte tijd later. Een derde verdachte raakte lichtgewond en kon worden aangehouden.

Eerder waren er al twee andere verdachten gearresteerd in verband met de moord op Arrigoni. De vader van Birizit gelooft niets van de lezing van Hamas over de operatie tegen de verdachten, onder wie zijn zoon. ''Het is ongeloofwaardig dat hij zelfmoord zou hebben gepleegd. De islam verbiedt dat. Ze hebben hem vermoord'', aldus Mohammad al-Birizit.