HAVANA - De communistische partij van Cuba heeft dinsdag president Raúl Castro gekozen tot eerste secretaris. Hij volgt daarmee zijn broer Fidel op, die de functie al sinds de oprichting van de partij in 1965 in handen had.

Een functionaris maakte de benoeming dinsdagmiddag (Nederlandse tijd) bekend op het congres van de partij.

Het was de verwachting dat de 84-jarige Fidel zijn taken zou overdragen aan de vijf jaar jongere Raúl. Oud-president Fidel bevestigde zijn aftreden eerder op de dag al in een krantenartikel. Hij was aanwezig bij de sluiting van het partijcongres, waar hij met luid applaus werd ontvangen.

Fidel Castro verscheen sinds 2006, toen hij het presidentschap overdroeg aan Raúl, niet vaak meer in het openbaar.

Ventura

De tweede man van de partij wordt de 80-jarige José Machado Ventura. Veel Cubanen hoopten dat een jongere politicus zou worden aangesteld als rechterhand van Raúl Castro.

De afgelopen dagen nam het congres een reeks beslissingen over de toekomst van Cuba. Zo komen er economische hervormingen, waardoor het particulier ondernemerschap op bescheiden schaal wordt toegestaan en overtollige overheidsbanen komen te vervallen. Ook werden het centrale comité en het politbureau van de partij gekozen.