DAMASCUS - De Syrische regering heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel voor het opheffen van de noodtoestand, meldden Syrische staatsmedia. De autoritaire president Bashar al-Assad moet de wet nog ondertekenen.

Tegen de noodtoestand die al sinds 1963 van kracht is, was de laatste tijd steeds meer verzet gerezen. 

Kort na de aankondiging van de regering, zijn in de stad Banias honderden betogers de straat opgegaan om te demonstreren voor democratische hervormingen.

''Geen Salafisten, geen Moslimbroederschap. Wij streven naar vrijheid'', zo zong de menigte, zo meldden mensenrechtenactivisten.

De betogers reageerden daarmee op beschuldigingen van het autoritaire bewind van president Assad dat gewapende strijders van radicaalislamitische organisaties verantwoordelijk zouden zijn voor geweldsuitbraken rond protesten in de afgelopen weken.

Aftreden

Syrië is al weken het toneel van massale protesten tegen het bewind van Assad. Betogers riepen niet alleen om afschaffing van de noodwetten, maar ook om het aftreden van de president.

De noodtoestand werd in de afgelopen decennia gebruikt om elke vorm van oppositie de kop in te drukken.

Toespraak

Assad had zaterdag in een toespraak tot zijn kabinet gezegd dat de noodtoestand in de komende week moest worden opgeheven. Hij waarschuwde wel dat er nieuwe wetgeving komt, die hard zal zijn voor ''saboteurs''.

De regering in Syrië heeft minder macht dan in veel landen gebruikelijk is, want Assad en zijn entourage domineren de staatsinstellingen. Er zijn al een maand betogingen tegen zijn regime, ondanks uiterst gewelddadig optreden van het veiligheidsapparaat tegen demonstranten.

Veiligheidsrechtbanken

Het Syrische kabinet heeft dinsdag ook een wetsvoorstel aangenomen voor de opheffing van de speciale veiligheidsrechtbanken.

Mensenrechtenorganisaties stellen dat deze organen verantwoordelijk zijn voor oneerlijke processen, waarbij tegenstanders van het regime worden veroordeeld tot lange celstraffen. 

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten