AMSTERDAM - De internationale coalitie die het VN-mandaat tegen Libië handhaaft, komt volgende maand bijeen in Rome.

Het doel van de bespreking is het vinden van overeenstemming over nieuwe maatregelen om het Libische volk te helpen bij de verdediging tegen de troepen van de Libische leider Muammar Kaddafi.

Dat heeft de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Franco Frattini dinsdag gezegd.

Frattini herhaalde nog eens dat Italië tegen het bewapenen van de opstandelingen is. Italië staat wel positief tegenover het leveren van materieel waarmee telecommunicatie- en radarsystemen kunnen worden gestoord.

Abdul-Jalil

Frattini sprak met verslaggevers na een onderhoud met Mustafa Abdul-Jalil, de leider van de Libische Nationale Overgangsraad. Het was de eerste buitenlandse reis van Abdul-Jalil.

Hij voerde gesprekken met Italiaanse regeringsvertegenwoordigers en een groep zakenlieden met belangen in Libië om te bekijken hoe het Libische volk in Misrata en andere steden kan worden geholpen.

Woensdag vertrekt Abdul-Jalil naar Frankrijk voor overleg met de Franse president Nicolas Sarkozy.

Erkend

Italië en Frankrijk hebben de Libische Nationale Overgangsraad erkend en volgens Abdul-Jalil wordt er nauw samengewerkt met deze landen. Hij lijkt te hopen dat Groot-Brittannië en de Verenigde Staten later zullen volgen.

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zei dinsdag dat de oppositie in Libië niet lijkt te willen onderhandelen 'omdat ze hulp uit het buitenland verwachten'. "Het is van het grootste belang dat iedereen het aangaan van de dialoog steunt en niet de confrontatie", aldus Lavrov. Hij riep dan ook op tot een direct staakt-het-vuren.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten