ROME - Door het geweld in Libië zijn tot nu toe circa 10.000 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini dinsdag gezegd.

Frattini baseert zich op getallen van de rebellen die sinds februari tegen het bewind van de Libische leider Muammar Kaddafi vechten.

Er zouden ongeveer 55.000 gewonden zijn gevallen.

Ongeveer tienduizend Libiërs zijn de afgelopen tien dagen de grens met Tunesië overgestoken. Dat heeft de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr dinsdag gemeld.

De vluchtelingen komen voornamelijk uit de plaats Nalut in de bergachtige streek Jabel Nafusa in het westen van het Noord-Afrikaanse land.

Vluchtelingenstroom

Volgens Unhcr-woordvoerder Andrej Mahecic neemt de vluchtelingenstroom met de dag toe. Alleen al in het afgelopen weekeinde kwamen zesduizend mensen aan in de regio Dehiba in het zuiden van Tunesië.

Zij vertelden het VN-personeel dat het gebied waar zij wonen al een maand wordt belegerd door troepen van dictator Muammar Kaddafi.

De meeste vluchtelingen hebben onderdak gevonden bij de plaatselijke bevolking. Anderen verblijven in kampen die zijn ingericht door de lokale autoriteiten, Unhcr en de Rode Halve Maan.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten