TORONTO - Militairen die loyaal zijn aan de Libische leider Muammar Kaddafi verschuilen zich in ziekenhuizen en tussen burgers om te voorkomen dat ze worden aangevallen door de internationale coalitie.

Dat heeft de Canadese generaal Charles Bouchard, de bevelhebber van de NAVO-acties in Libië, maandag gezegd tegen de Canadese zender CBC.

Volgens Bouchard zetten de militairen van Kaddafi ook pantservoertuigen in ziekenhuizen om te voorkomen dat die worden bestookt. De Canadese militair noemde de tactieken van de troepen van de Libische leider ''achterbaks en immoreel''.

Scherpschutters

Bouchard sprak ook over de inzet van scherpschutters van Kaddafi in Misurata. Die stad wordt al wekenlang door troepen van de Libische leider bestookt. De scherpschuttters schieten volgens Bouchard vanaf de daken van moskeeën op burgers.

De generaal zei dat hij zich grote zorgen maakt over de humanitaire situatie in Misurata. Hij erkende dat de mensen daar lijden. ''Maar ik kan u een ding verzekeren. Het lijden zou nog veel groter zijn geweest als wij er niet waren'', zei Bouchard over de inspanningen van de NAVO in Libië.

''Er zouden duizenden doden zijn geweest.''

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten