HOMS - Syrische ordetroepen hebben in nacht van maandag op dinsdag in de stad Homs op betogers geschoten. Dat hebben getuigen laten weten.

 Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera zijn door de schoten gewonden gevallen. De politie zou ook traangas tegen de actievoerders hebben gebruikt.

Duizenden mensen hebben zich verzameld op een plein in Homs. Ze hebben tenten opgezet en zeiden niet weg te gaan voordat president Bashar al-Assad zijn functie neerlegt.

''Dit is een sit-in zonder einde, die we zullen volhouden totdat al onze eisen zijn ingewilligd'', aldus een activiste.

Volgens een mensenrechtenactivist riep een lid van de veiligheidspolitie de betogers op het plein te verlaten. Daarna zouden de ordetroepen hebben geschoten.

Bloedig ingrijpen

Homs was zondag ook al het toneel van bloedig ingrijpen door veiligheidsfunctionarissen. Die schoten volgens activisten zeker veertien demonstranten dood. Ook raakten tientallen mensen gewond. In de centrale provincie Homs, waarvan Homs de hoofdstad is, vielen al eerder doden tijdens ongeregeldheden.

Het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken stelde maandag de ''gewapende opstand'' de kop in te zullen drukken. Volgens het ministerie ondermijnen de betogers de veiligheid in het land.

In Syrië wordt al wekenlang tegen het regime van Assad betoogd. De president regeert met ijzeren hand, sinds hij in 2000 zijn vader opvolgde.

De hegemonie van de Baathpartij duurt al sinds de jaren zestig, net als de noodtoestand die de autoriteiten in staat stelt politieke onrust hardhandig de kop in te drukken.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Betoging Syrië