TRIPOLI - De Verenigde Naties hebben met de Libische regering een overeenkomst bereikt over humanitaire hulp. Dit heeft VN-chef Ban Ki-moon maandag bekendgemaakt.

Volgens Ban gaan de VN hulp verstrekken aan de hoofdstad Tripoli. Een woordvoerder van de Libische regering, Moussa Ibrahim, zei dat bovendien is afgesproken dat er een humanitaire corridor naar de stad Misurata in het westen van Libië wordt aangelegd.

Door de gevechten tussen regeringstroepen en opstandelingen is Misurata in een oostelijk en een westelijk deel opgedeeld. De frontlinie verschuift dagelijks.

"De overeenkomst voorziet in een veilige doorgang voor mensen die Misurata willen verlaten en om hulp te verlenen en voedsel en medicijnen te brengen", aldus Ibrahim.

Internationale hulporganisaties krijgen vrijelijk toegang tot de stad en er wordt gezorgd dat basisvoorzieningen zoals elektriciteit en water in orde zijn. Veel inwoners van de stad hebben geklaagd over problemen met de basisvoorzieningen.

Staakt-het-vuren

Ban riep de Libische strijdkrachten op tot een staakt-het-vuren. "Gezien de enorme schaal van deze crisis en het feit dat er nog steeds wordt gevochten, is het absoluut noodzakelijk dat de Libische autoriteiten stoppen met vechten en stoppen met het doden van mensen." Volgens de VN-chef hebben tienduizenden mensen hulp nodig.

De overeenkomst met de Libische regering werd zondagavond beklonken door Valerie Amos, de humanitaire chef van de VN en de speciale gezant voor Libië.

Amos zei garanties van de Libische regering te hebben gekregen dat de VN toegang krijgen tot Misrata en onafhankelijk kunnen bekijken welke en hoeveel hulp er nodig is.

Zij voegde daar wel aan toe dat er 'geen garanties werden gegeven ten aanzien van mijn oproep voor het in zijn geheel staken van de vijandelijkheden'.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Libië

Volg Twitterberichten over Libië via NUlive

Situatie in Misurata