NEW YORK - Groot-Brittannië gaat een schip charteren om vijfduizend mensen te evacueren uit de Libische stad Misurata die al weken door troepen van de Libische leider Muammar Kaddafi wordt bestookt.

Dat zei de Britse minister Andrew Mitchell van Ontwikkelingssamenwerking maandag na overleg bij de Verenigde Naties.

Londen gaat 1,5 miljoen pond (1,7 miljoen euro) besteden aan de evacuatie en het sturen van medische voorraden naar de stad in het westen van het Noord-Afrikaanse land, meldde de BBC. Hulpverleners noemen de situatie in Misurata ''afschrikwekkend''.

Misurata is de derde stad van het land, met circa 300.000 inwoners. Die worden bestookt met onder meer clusterbommen en raketten. Ook zijn er sluipschutters actief. De bevolking kampt met een tekort aan voedsel, drinkwater, stroom en medicijnen.

Volgens een arts van het plaatselijke ziekenhuis zijn in de westelijke stad al zeker duizend doden gevallen en drieduizend gewonden. Ook maandag werd de stad weer beschoten.

Migranten

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en het Rode Kruis evacueerden maandag met schepen bijna 1600 buitenlandse arbeidsmigranten uit Misurata. Vrijdag haalde de IOM ook al 1200 man uit de belegerde stad.

De Britse regering wil de IOM ook inzetten voor de evacuatie van de vijfduizend gastarbeiders. De IOM moet schepen charteren om de mensen op te halen. Duizenden migranten uit het Midden-Oosten, Afrika en Zuidoost-Azië zitten vast in de stad en wachten op evacuatie.

Mitchell noemde het ''ontstellend'' dat het Libische bewind tot nu toe geen hulpverleners toelaat. ''We hebben de problemen aan de grenzen behoorlijk effectief kunnen aanpakken, maar in Libië, door de acties van het Kaddafi-bewind, is de toestand snel verslechterd, vooral in Misurata'', zei hij tegen de BBC.

Aanvallen

VN-gezanten op bezoek in Libië eisten een onmiddellijk einde aan de aanvallen op Misurata. De speciale VN-gezant voor Libië, Abdul Ilah al-Khatib, en de humanitaire coördinator van de VN, Valerie Amos, deden hun oproep in een gesprek met de Libische premier Baghdadi Mahmoud en minister van Buitenlandse Zaken Abdelati Obeidi.

Ze veroordeelden in scherpe bewoordingen de aanvallen op burgers en drongen aan op een direct staakt-het-vuren, aldus een zegsman van de VN tegen het persbureau AFP.

Profiel Libie

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Situatie in Misurata