AMSTERDAM - De Egyptische minister van Oudheden Zahi Hawass hoeft niet de cel in. Zondag veroordeelde een rechtbank in Caïro hem tot een jaar gevangenisstraf, maar inmiddels is dat vonnis van tafel.

Dat meldt Hawass zelf op zijn weblog. De bewindsman werd zondag veroordeeld tot een jaar cel omdat hij een civielrechtelijk vonnis zou hebben genegeerd. Ook zou Hawass, bekend Egyptoloog, een boete moeten betalen en zijn ambt moeten neerleggen.

De veroordeling volgde uit een conflict over de aanbesteding van de boekwinkel in het wereldberoemde Egyptisch Museum in Caïro door de Hoge Raad voor Oudheden, waar Hawass destijds leiding aan gaf.

Gevangenisstraf

Een civiele rechtbank had de Raad opgedragen de aanbesteding te staken na een klacht van de toenmalige uitbater van de winkel. Aan dat vonnis gaf de Raad geen gehoor, waarna Hawass zondag werd veroordeeld tot een gevangenisstraf, aldus de staatskrant Al-Ahram.

Volgens Hawass was de veroordeling gevolg van een misverstand. Toen de civiele rechter hem opdroeg de aanbesteding te staken, was de procedure al afgerond, schrijft hij op zijn weblog. Daarom kon de Raad die niet meer stopzetten.

Decreet

Hawass heeft maandag beroep aangetekend tegen de veroordeling. Volgens een dezelfde dag uitgevaardigd decreet van het gerechtshof mag Hawass niet persoonlijk vervolgd worden voor zijn optreden als hoofd van de Raad. Hij ontloopt daardoor in ieder geval zijn celstraf, en hoeft ook zijn portefeuille niet neer te leggen.

Plunderingen

Zahi Hawass werd kort voor het aftreden van president Hosni Mubarak benoemd tot minister van Oudheden. Kort na het vertrek van Mubarak trad Hawass af uit protest tegen de plunderingen en vernielingen in musea en opgravingen in Egypte, maar hij liet zich al snel overtuigen om zijn post weer in te nemen.

Tijdens de protesten op het Tahrirplein in Caïro wisten plunderaars binnen te dringen in het Egyptisch Museum. Eerder deze maand werden enkele kunstschatten uit het museum teruggevonden, waaronder een verguld houten beeldje van de beroemde farao Toetankamon. Volgens Hawass zijn nog 37 stukken uit de collectie zoek.