KANO - Bij rellen na de presidentsverkiezingen zijn in steden in het noorden van Nigeria veel doden gevallen. Dat meldde het Nigeriaanse Rode Kruis maandag.

''Er zijn in elk geval problemen geweest in Kaduna, Katsina, Kano, Adamawa, Niger en Jigawa. Kerken, moskeeën en huizen zijn afgebrand'', zei Umar Mairiga van het Rode Kruis.

''Veel mensen zijn omgekomen, maar de eerste berichten stromen nog steeds binnen en we zijn nog niet zover dat we een aantal kunnen noemen. Onze vrijwilligers staan klaar en zodra de situatie kalmeert, worden ze ingezet'', zei hij.

In het islamitische noorden braken zondag rellen uit nadat bekend was geworden dat de christen Goodluck Jonathan uit het zuiden zaterdag was herkozen als president van Nigeria.

Zuiden

Jarenlang was Jonathan een laaggeplaatste afgevaardigde uit het zuiden. In korte tijd rees zijn ster echter tot grote hoogte. De manier waarop hij faam maakte, deed zijn voornaam (Engels voor geluk) eer aan.

Hij lijkt de gewoonte te hebben om op de juiste tijd op de juiste plaats te zijn. Daardoor kon hij gouverneur worden nadat zijn voorganger wegens corruptie tot aftreden was gedwongen en kon hij vervolgens het stokje overnemen van de overleden president Umaru Yar'Adua.

Jonathan is een christen uit het zuiden. Hij werd als lid van de Ijaw-bevolkingsgroep op 20 november 1957 in de olierijke Nigerdelta geboren.

Zijn vader bouwde kano's, maar Jonathan kreeg de kans boven zijn ouderlijk milieu uit te stijgen. Hij studeerde dierkunde en werkte als inspecteur in het onderwijs, docent en milieu-inspecteur, voor hij in 1998 in de politiek ging.

PDP

Een jaar later werd Jonathan als lid van de regerende Democratische Volkspartij (PDP) gekozen tot vicegouverneur van Bayelsa, een van de drie belangrijkste deelstaten in de Nigerdelta. Hij was een onopvallende bestuurder, tot hij in 2005 de gouverneur opvolgde die was beschuldigd van corruptie.

Twee jaar later verkoos de vroegere president Olusegun Obasanjo hem boven andere kandidaten als kandidaat voor het vicepresidentschap namens de PDP.

Sommigen hebben gesuggereerd dat hij werd uitverkoren, omdat ambitieuze politici hem niet als een bedreiging zagen. Na de dood van Yar'Adua in mei 2010 werd Jonathan president.

In de maanden voorafgaand aan de presidentsverkiezingen liet Jonathan zien dat hij wel degelijk een bedreiging is voor de gevestigde orde. Hij kreeg het voor elkaar dat zijn partij het roulerende kandidaatschap voor de presidentsverkiezingen tussen het noorden en het zuiden losliet. Die breuk met de traditie stelde hem in staat mee te doen aan de verkiezingen.