DAMASCUS - Syrische ordetroepen hebben acht demonstranten doodgeschoten tijdens ongeregeldheden in de plaats Homs. Dat heeft een mensenrechtenactivist in het Arabische land maandag laten weten.

De confrontaties braken zondagavond uit na de dood van een plaatselijke stamleider die gevangen zat. Hoe hij aan zijn einde is gekomen, is onduidelijk. Ook maandag zijn weer duizenden mensen de straat opgegaan, meldden getuigen.

''Homs kookt. De ordetroepen en de schurken van het regime zijn gewapende stammen al een maand aan het provoceren.

Maar burgers zijn afgelopen avond in groten getale de straat opgegaan in verscheidene wijken van Homs en zijn in koelen bloede doodgeschoten'', aldus de mensenrechtenactivist.

Homs

In de centrale provincie Homs, waarvan Homs de hoofdstad is, vielen de afgelopen week ook al doden door ongeregeldheden. Het verzet is gericht tegen het autoritaire regime van president Bashar al-Assad.

De stamleider was bij een van de demonstraties tegen het regime opgepakt. Na enkele dagen gevangenschap was hij dood en werd zijn lijk bij zijn familie afgeleverd. Het sterke vermoeden bestaat dat hij is doodgemarteld.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten