STOCKHOLM - In Zweden is ongerustheid ontstaan, nadat in buurland Finland de anti-Europese partij Perussuomalaiset (Echte Finnen) zondag bij de parlementsverkiezingen 39 van de 200 zetels wist te krijgen. Vooral voor de positie van de Zweedse minderheid in Finland wordt gevreesd.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt schrijft op zijn weblog ''bezorgd'' te zijn. ''Niet in de minste plaats over de toonzetting tegen het Zweeds als minderheidstaal''.

De leider van de grootste Zweedse politieke partij, Hakan Juholt (Socialisten), vindt het ''zorgwekkend dat een partij zonder sociale verantwoordelijkheid zo'n grote verkiezingswinst boekte''. De Echte Finnen zijn de derde politieke partij in het Finse parlement geworden.

De Finse nationale omroep Yle meldde maandag dat minstens de helft van de nieuwe volksvertegenwoordiging voor afschaffen is van Zweeds als verplichte taal in het Finse onderwijs.

Etnisch Zweeds

Ook zou de enige Zweedstalige brigade van de Finse strijdkrachten op de nominatie staan te worden wegbezuinigd.Circa 291.500 van de 5,3 miljoen Finnen heeft Zweeds als moedertaal (5,5 procent). Begin 1900 was dat nog 15 procent.

Zweden verloor Finland in 1809 door een oorlog aan Rusland. In 1917 werd Finland zelfstandig.