KANO - In zeker vier noordelijke staten in Nigeria zijn rellen uitgebroken na de presidentsverkiezingen van zaterdag.

In de nacht van zondag op maandag kwam het tot gevechten en werden branden gesticht in plaatsen in de staten Kaduna, Sokoto, Bauchi en Gombe.

Ooggetuigen meldden dat in Kaduna, de hoofdstad van de gelijknamige staat, woningen van belangrijke politici werden aangevallen.

In Bauchi en Gombe werd een aantal gebouwen in brand gestoken. Bronnen meldden dat twee mensen stierven tijdens de ongeregeldheden.

Volgens de politie raakten acht mensen zaterdagavond gewond door een explosie in een hotel in Kaduna.

Demonstratie

In de stad Sokoto zette de politie een groot aantal manschappen in tegen jongeren die demonstreerden. Zij hadden onder meer zaken in brand gestoken op de openbare weg.

Reden voor de onlusten is onvrede over het verloop van de stembusgang in het West-Afrikaanse land met bijna 160 miljoen inwoners.

Verkiezingswaarnemers en aanhangers van presidentskandidaat Muhammadu Buhari zetten vraagtekens bij een aantal uitslagen.

Het huidige staatshoofd Goodluck Jonathan behaalde opvallend goede resultaten in delen van het zuiden van Nigeria. Buhari is de belangrijkste uitdager van Jonathan en heeft zijn machtsbasis in het overwegend islamitische noorden van het land. In het zuiden van Nigeria wonen vooral christenen.

Waarnemers

Waarnemers bij de verkiezingen spraken aanvankelijk van de eerlijkste verkiezingen in decennia. Zondagavond laat werden echter zorgen geuit over de uitslagen in staten in het zuiden van Nigeria.

Zo zou de zuidelijke kandidaat Jonathan in de staat Anambra 99 procent van de stemmen hebben gekregen. In zijn thuisstaat Bayelsa zou Jonathan zelfs goed zijn geweest voor een score van 99,6 procent.

,,Scores van 95 procent en meer voor één kandidaat doen vermoeden dat het om vervalste uitslagen gaat'', zei Jibrin Ibrahim van het Centrum voor Ontwikkeling.

Uitslagen

Buhari haalde in verscheidene staten in het noorden forse overwinningen, maar die waren lang niet zo groot als die van Jonathan in het zuiden. Van 28 van de 36 staten zijn de uitslagen bekend.

Jonathan is in twintig staten, waaronder de hoofdstad Abuja en omgeving, tot winnaar uitgeroepen. Zeven staten zijn naar Buhari gegaan. Nuhu Ribadu, het voormalige hoofd van de corruptiebestrijding in Nigeria, won in een staat.

Om een tweede ronde te vermijden, moet de winnaar een simpele meerderheid halen en ten minste een kwart van de stemmen in 24 van de 36 staten.