HAVANA - Leden van de dissidentenbeweging in Cuba hebben sceptisch gereageerd op het voorstel van president Raúl Castro de ambtstermijn van politieke leiders te beperken tot maximaal twee keer vijf jaar.

De econoom Oscar Espinosa Chepe noemde het plan van Castro ''een nieuwigheid'', maar stelde tegelijkertijd dat het veel te laat komt.

''Ik denk dat het cruciaal is dat Cuba een einde maakt aan het monopolie van een organisatie, die zoals president Raúl Castro zelf erkende, heel slecht heeft gefunctioneerd'', zei Espinosa Chepe zondag over het communistische regime in het land.

Volgens Espinosa Chepe moet Cuba ook veel meer vaart maken met de hervorming van de economie, omdat die in een zeer slechte staat verkeert.

Bedreiging

Elizardo Sánchez, prominent lid van de mensenrechtenorganisatie Ccdhrn, interpreteerde het voorstel over de ambtstermijn van politieke leiders als een bedreiging. Sánchez voorziet dat de huidige machthebbers de economie de komende tien jaar blijven ruïneren.

Castro zei zaterdag tijdens het congres van de Communistische Partij van Cuba (PCC) dat aan de ambtstermijn van de politieke leiders een limiet moet worden gesteld. De beperking moet al gaan gelden voor de huidige regering van het Caraïbische land.

Vijf jaar

De partijleiding presenteert de komende dagen bijna driehonderd voorstellen voor hervormingen aan de circa duizend gedelegeerden. De invloed van de staat in de economie moet worden teruggedrongen, terwijl het particulier initiatief moet toenemen. Het duurt volgens Castro nog wel vijf jaar voordat het economische model van het land is gemoderniseerd. Hij zei dat al 200.000 Cubanen voor zichzelf zijn begonnen sinds oktober.

Het driedaagse congres van de Cubaanse communisten begon zaterdag. Het is het zesde congres in de ruim halve eeuw dat de communisten in het land aan de macht zijn.