BELGRADO - De Servische oppositieleider Tomislav Nikolic is zondagavond ingestort en naar een ziekenhuis in de hoofdstad Belgrado overgebracht. Nikolic was een dag eerder een hongerstaking begonnen in een poging vervroegde verkiezingen af te dwingen.

''Zijn toestand is ernstig, hij heeft een hoge bloeddruk'', zei ziekenhuisarts Momcilo Babic over Nikolic. Volgens Babic weigert Nikolic zich te laten behandelen door artsen.

Nikolic zei zaterdag niets meer te zullen eten tot een datum voor vervroegde parlementsverkiezingen vaststaat.

Zijn groepering, de Servische Progressieve Partij (SNS), heeft in het huidige parlement van 250 zetels slechts 21 afgevaardigden, maar volgens opiniepeilingen zou de anti-Europese SNS bij een stembusgang gigantisch winnen.

Voorjaar 2012

De partij wil daarom verkiezingen voor het einde van dit jaar. Ze zouden onder normale omstandigheden in het voorjaar van 2012 worden gehouden.

President Boris Tadic van de pro-Europese DS wil pas een stembusgang nadat een besluit door de Europese Unie is genomen over het Servische verzoek om EU-lid te worden. Het besluit van Brussel komt vermoedelijk eind dit jaar of begin volgend jaar.

Massabetoging Belgrado