HELSINKI - De Finse Nationale Coalitiepartij (Kokoomus) heeft zondag met 20,3 procent de parlementsverkiezingen in Finland gewonnen. Maar de anti-Europa-partij Echte Finnen geldt als de grote winnaar.

De partij kreeg met 19,1 procent bijna vijf keer zoveel stemmen als in 2007 (4,1 procent), meldt de Finse televisie.

Ook de sociaaldemocratische SDP behaalde 19,1 procent van de stemmen. De zetelverdeling is echter gebaseerd op de grootte van de kiesdistricten, waardoor de SDP enkele zetels meer krijgt dan de Echte Finnen. Maar dat enkele ministersposten naar de Echte Finnen gaan ''is vanzelfsprekend'', aldus SDP-leidster Jutta Urpilainen.

De Centrumpartij van premier Mari Kiviniemi leed flink verlies. Met een daling van 7,3 procent kwam de partij uit op 15,8 procent. Maar vrijwel alle partijen verloren stemmen aan de Echte Finnen.

Tweehonderd zetels

De Echte Finnen kunnen volgens YLE op 39 van de tweehonderd zetels rekenen. Jyrki Katainen van de Nationale Coalitiepartij (43 zetels) wordt naar verwachting premier met de zware taak een kabinet te vormen.

Echte Finnen werd in 1995 opgericht, maar groeide in populariteit toen in Zuid-Europa en Ierland de economische malaise toesloeg. De Europese landen willen helpen met een noodfonds.

Per hoofd van de bevolking zou Finland daar bijna het meest voor moeten betalen, tot onvrede van veel Finnen. Dit heeft volgens de analisten de opkomst opgestuwd naar 70,4 procent.