CAIRO - Egypte gaat de voormalige premier en zijn ministers van Financiën berechten wegens verspilling van publiek geld. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) zondag bekend. Wanneer het proces begint, is nog niet bekend.

Oud-premier Ahmed Nazif is in afwachting van het onderzoek in hechtenis genomen. Youssef Boutrous Ghali, de ex-minister van Financiën, verblijft in het buitenland.

Ze worden beticht van onregelmatigheden bij het verwerven van kentekenplaten voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. De overheid zou hierdoor omgerekend ruim 10 miljoen euro zijn misgelopen.

Habib el-Adli, de oud-minister van Binnenlandse Zaken, die al vastzit vanwege aanklachten wegens corruptie en het doden van demonstranten, is in verband met deze zaak ook aangeklaagd.

Aanzien

Bij veel investeerders en zakenlieden stonden Nazif en Ghali in hoog aanzien omdat ze de markt liberaliseerden. Verscheidene hoge functionarissen van het oude regime zijn de afgelopen week opgepakt onder wie ex-president Hosni Mubarak en zijn beide zoons Alaa en Gamal.

Het lijkt erop dat de regerende militaire raad met de arrestaties probeert tegemoet te komen aan de kritiek van hervormers.

Die beschuldigden de militairen er de afgelopen weken van dat ze leden van het bewind van Mubarak beschermden.

Ontbonden

Zaterdag besloot een rechtbank al dat de Nationaal Democratische Partij (NDP) moet worden ontbonden.

Deze partij was het politieke vehikel van de in februari afgetreden president Mubarak. De NDP vertegenwoordigde een machtig apparaat dat als onaantastbaar gold tot de protesten van eerder dit jaar.

De NDP werd in 1978 in het leven geroepen door de toenmalige president Anwar al-Sadat (1918-1981) als de erfgenaam van de Arabische Socialistische Unie, de enige en regerende politieke partij die door de autocraat Gamal Abdel Nasser (1918-1970) in 1962 werd gesticht.

De NDP was net als zijn voorganger feitelijk de enige partij. Ze was op sociaaldemocratische leest geschoeid en van 1989 tot begin 2011 lid van de Socialistische Internationale.

Alles over de situatie in Egypte op onze special