LONDEN - De voorwaarden van VN-resolutie 1973 over Libië, beperken de mogelijkheden van de internationale coalitie om de Libische bevolking te beschermen. Dat heeft de Britse premier David Cameron zondag gezegd tegen Sky News.

De resolutie sluit een invasie of bezetting van het Noord-Afrikaanse land uit. ''En dat is duidelijk een beperking voor ons'', zei de premier die eraan toevoegde: ''maar ik denk dat het een correcte beperking is''.

Hij gaf aan dat de de coalitie zich aan de resolutie zal houden. Volgens Cameron houdt de resolutie naast het uitschakelen van tanks en artillerie van de Libische leider Muammar Kaddafi ook zaken in ''zoals het helpen van de nationale overgangsraad''.

De rebellen krijgen steun, maar geen wapens. ''We hebben ze kogelvrije vesten en communicatieapparatuur gegeven'', aldus Cameron.

Onder vuur

In het westen van Libië lag de stad Misurata opnieuw onder vuur zondag. Daardoor kwamen volgens rebellen zes mensen om en raakten 47 anderen gewond.

De situatie in de stad met 300.000 inwoners wordt steeds moeilijker. De stad ligt al vijf weken onder vuur. Er is een tekort aan onder meer stroom en voedsel. De regering in Londen wil de humanitaire crisis met de Verenigde Naties gaan bespreken.

Ook in het oosten kwamen de rebellen weer onder vuur van troepen van Kaddafi. De stad Ajdabiyah werd bestookt met raketten. De internationale coalitie voerde zondag bombardementen uit op Al-Hira 50 kilometer zuidwestelijk van de hoofdstad Tripoli en Sirte, de geboorteplaats van Kaddafi.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special

Profiel Libië

Lees reacties op Twitter via NUlive.nl