BRUSSEL - Voormalig bisschop Roger Vangheluwe van het Belgische Brugge heeft het Franse klooster waar hij verbleef verlaten na de opschudding die ontstond over een tv-interview dat hij donderdag had gegeven.

De moeder-overste van het klooster heeft dat zondag gezegd tegen de commerciële Vlaamse zender VTM.

Vangheluwe, die een klein jaar geleden aftrad nadat hij het seksueel misbruik van een minderjarig neefje had toegegeven, sprak in het interview vergoelijkend over zijn gedrag.

Hij gaf ook nog toe een tweede neefje te hebben misbruikt. In België is met verbijstering en woede gereageerd op zijn uitspraken.

De voormalige Brugse bisschop had zijn intrek genomen in het Franse klooster omdat hij België op last van het Vaticaan heeft moeten verlaten. Het klooster had na het interview aangedrongen op zijn vertrek. Waar Vangheluwe zich nu bevindt, is niet bekend.

Biechtvader

Bisschop Johan Bonny van Antwerpen heeft zondag gezegd dat hij weet wie de biechtvader was van Vangheluwe in de periode dat die zich schuldig maakte aan seksueel misbruik, maar hij wil zijn naam niet noemen.

De biechtvader was op de hoogte van de praktijken van de bisschop, maar hield er zijn mond over. Belgische parlementariërs vinden dat priesters zich niet achter het biechtgeheim kunnen verschuilen als ze kennis hebben van seksueel misbruik.