DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt sinds zondag alle reizen naar Burkina Faso. Het negatieve reisadvies volgt na ongeregeldheden in Ouagadougou, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bekendgemaakt.

Het ministerie adviseert de aanwezige Nederlanders en reizigers dringend demonstraties en samenscholingen te mijden, de berichtgeving in de media te volgen en zich goed te informeren over actuele ontwikkelingen.

Sinds eind februari is in Burkina Faso sprake van sociale onrust onder studenten en militairen. Die gaat gepaard met demonstraties met een gewelddadig karakter. In de nacht van donderdag op vrijdag zijn in Ouagadougou ongeregeldheden uitgebroken waarbij werd geschoten.

In Burkina Faso wonen ongeveer honderd Nederlanders. De Nederlandse ambassade in Ouagadougou is verantwoordelijk voor zowel Burkina Faso als Niger. Buitenlandse Zaken geeft de Nederlanders het dringende advies demonstraties en samenscholingen te vermijden en de ontwikkelingen goed in de gaten te houden.

Onoverzichtelijk

Volgens het ministerie is de situatie onoverzichtelijk, is de handhaving van de orde ontoereikend en is de kans op toename van geweld aanwezig.

Het geweld keert zich tegen zowel de lokale bevolking als buitenlanders en is met name gericht op materiële zaken. Sinds zaterdag is een avondklok in het land ingesteld.

Plunderen

Muitende militairen hebben in de nacht van zaterdag op zondag de stad Po in het zuiden van het West-Afrikaanse land ingenomen.

Militairen van het plaatselijke garnizoen trokken schietend en plunderend door de straten, waarbij ze particuliere auto's 'vorderden'. Po ligt niet ver van de Ghanese grens en circa 130 kilometer van de hoofdstad Ouagadougou.

Onrust in Burkina Faso