BRUSSEL - België heeft de grenscontroles op de luchthavens van Zaventem en Charleroi verscherpt omdat Italië tijdelijke verblijfsvergunningen uitdeelt aan Tunesische migranten. Dat is zondag bekendgemaakt.

De Belgische autoriteiten willen controleren of Tunesiërs die zich in hun land melden, voldoen aan de criteria.

Ze moeten over geldige papieren beschikken, genoeg geld bij zich hebben en het doel van hun reis kunnen aangeven. Ook Nederland heeft aangekondigd extra alert te zijn op Tunesiërs.

Sinds de politieke omwenteling in Tunesië wordt Italië overspoeld door vluchtelingen uit dat land. De Italiaanse autoriteiten zijn begonnen hen tijdelijke visa te verstrekken, waarmee ze naar andere Schengenlanden kunnen reizen.

De Verdragen van Schengen maken het vrije verkeer van personen mogelijk in de aangesloten landen, die samen de Schengenruimte heten.

Drielandenpunt

Het begon in 1985 met de ondertekening in het Luxemburgse 'drielandenpunt' Schengen van het eerste verdrag door België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. De inwerkingtreding volgde in 1995. Italië hoort er sinds 1997 bij.

Inmiddels zijn ook Denemarken, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland toegetreden.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special