ABIDJAN - De partij van de verdreven Ivoriaanse president Laurent Gbagbo heeft militanten opgeroepen de wapens neer te leggen en zich te richten op nationale verzoening.

Partijleider Pascal Affi N'Guessan zei zaterdag dat 'de oorlog voorbij is' na de arrestatie van Gbagbo maandag. In Abidjan wordt nog altijd geschoten.

Affi N'Guessan riep op te stoppen met 'het doden van onze landgenoten' en zei dat de Ivoriaanse bevolking 'het herstel van vrede een kans moet geven' en 'moet stoppen met wraakmoorden en plunderen'.

Relatief rustig

Zaterdag werd er volgens burgers opnieuw geschoten in Yopougon, een wijk in Abidjan waar strijders van Gbagbo hun toevlucht hebben gezocht en waar aanhangers van Alassane Ouattara, de internationaal erkende president, hen proberen te ontwapenen.

Afgezien van Yopougon is het in Abidjan relatief rustig.

Huisarrest

Gbagbo staat onder huisarrest in de noordelijk stad Korhogo, waar hij bewaakt wordt door vredesmilitairen van de Verenigde Naties.

Zijn vrouw Simone en bijna honderd leden van het voormalige regime worden vastgehouden in Abidjan, aldus de voormalige minister van buitenlandse zaken Alcide Djédjé.

Vrijgelaten

De minister van justitie, Jeannot Ahoussou, maakte zaterdag bekend dat zo'n zeventig van de 120 mensen die gelijktijdig met Gbagbo werden gearresteerd zijn vrijgelaten. Onder hen zijn 38 leden van het huishoudelijk personeel.

Ongeveer dertig familieleden van Gbagbo, onder wie zijn kleinkinderen, zijn volgens Djédjé naar de kustplaats Grand Bassam gebracht, waar ze beschermd worden door VN-militairen.

Dinsdag overleed de voormalige minister van binnenlandse zaken Désiré Tagro aan de verwondingen die hij opliep toen hij na de arrestatie van Gbagbo werd neergeschoten en mishandeld.