MEXICO-STAD - Mexicaanse militairen hebben zaterdag een vermoedelijke lokale leider van het beruchte Mexicaanse drugskartel Los Zetas aangehouden.

De man zou het meesterbrein zijn achter de moord op 72 migranten die vorig jaar augustus werden gevonden in massagraven in de noordoostelijke plaats San Fernando. Dat maakte een hoge marineofficier bekend.

Het gaat om Omar Martin Estrada Luna, die bekend staat onder zijn alias 'El Kilo'. Ook vijf anderen werden aangehouden.

Massagraven

Het is niet bekend of ''El Kilo' ook verantwoordelijk wordt gehouden voor de bijna 150 doden die vorige week werden aangetroffen in massagraven in San Fernando. In die zaak arresteerde de Mexicaanse politie eerder zeventien Los Zetas-leden.

De slachtoffers zijn waarschijnlijk ontvoerde buspassagiers.

De afgelopen maanden verdwenen zeker zes bussen met passagiers spoorloos in de buurt van San Fernando, dat in de door drugsgeweld geteisterde deelstaat Tamaulipas ligt.

Klap

De bloedbaden in San Fernando betekenen een klap voor president Felipe Calderon. Die verzekert de wereld en vooral de Verenigde Staten al tijden dat hij aan de winnende hand is in de drugsoorlog in zijn land.

De slachtoffers van het geweld zijn volgens hem voornamelijk criminelen. De gebeurtenissen in San Fernando lijken dit echter tegen te spreken.

Het drugsgeweld in Mexico kostte de afgelopen jaren aan ongeveer 35.000 mensen het leven.