COLOMBO - Een commissie van de Verenigde Naties pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar ''geloofwaardige'' beschuldigingen over oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Sri Lanka.

Zowel het leger als de opstandige Tamil Tijgers zouden zich in 2009 daaraan schuldig hebben gemaakt tijdens het offensief van het leger dat de Tijgers definitief uitschakelde.

Een regeringsgezinde Srilankaanse krant publiceerde zaterdag delen van het rapport van de commissie van deskundigen, die werd ingesteld door secretaris-generaal Ban Ki-moon van de volkerenorganisatie.

Het document wordt volgende week gepubliceerd. De commissie citeert personen die het leger ervan beschuldigen dat in het offensief doelbewust granaten werden afgeschoten op burgers, ziekenhuizen en andere humanitaire doelen.

De meeste van de ''tienduizenden mensen'' die door het offensief omkwamen, waren volgens de commissie slachtoffer van beschietingen door het regeringsleger.

Menselijk schild

Ook de Tijgers zouden zich aan oorlogsmisdaden schuldig hebben gemaakt. Zij worden ervan beschuldigd dat zij burgers als menselijk schild gebruikten en schoten op personen die het conflictgebied probeerden te ontvluchten.

De commissie heeft een kopie van het rapport naar de regering in Colombo gestuurd.

Lek

Waarnemers suggereren dat de regering het bewust naar de krant heeft laten uitlekken om nog voor de officiële publicatie een boze reactie van de bevolking uit te lokken. Een VN-woordvoerder noemde het lek ''zeer betreurenswaardig''.

De regering, die alle beschuldigingen over oorlogsmisdaden in felle bewoordingen heeft afgewezen, heeft zich tegen de instelling van de VN-commissie verzet. De drie leden kregen geen toestemming het land te bezoeken.