ROME - Een rechtbank in de Noord-Italiaanse stad Turijn heeft bestuursvoorzitter Herald Espenhahn van het staalbedrijf Thyssenkrupp in Italië zaterdag tot 16,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Vier andere leidingggevenden van het bedrijf kregen 13,5 jaar cel opgelegd en een vijfde man moet tien jaar en tien maanden de gevangenis in. Allen werden schuldig bevonden aan de dood van zeven werknemers in de fabriek in Turijn.

De arbeiders verloren op 6 december het leven door een brand in de fabriek. Uit onderzoek is gebleken dat sommige brandblussers niet werkten en dat de veiligheidsmaatregelen absoluut niet bij de tijd waren.

Bovendien kwam daaruit naar voren dat de werknemers tot twaalf uur achtereen moesten werken, wilden zij hun baan niet verliezen. De brand leidde in Italië tot een heftig debat over de werkomstandigheden in fabrieken.

Familie

Familieleden van de slachtoffers en de Italiaanse vakbonden noemden de uitspraak een grote overwinning voor het recht. Zij zijn er vooral over te spreken dat de leidinggevenden werden veroordeeld voor het gebrek aan veiligheidsmaatregelen.

De directie van Thyssenkrupp kondigde aan in beroep te gaan. Ze noemt de uitspraak ''onbegrijpelijk''.

Het bedrijf gaat ervan uit dat bescherming van de werknemers even belangrijk is als kwaliteit van de producten en het streven naar winst. Het bedrijf noemde de brand eerder ''een tragisch ongeluk''.