WASHINGTON - De Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag ingestemd met een eigen bezuinigingsplan.

Het voorstel, dat beoogt de overheidsuitgaven de komende tien jaar met 4,4 billjoen dollar te verlagen, stuit op fel verzet van het Witte Huis en de Democratische meerderheid in de Senaat.

De Republikeinen willen het mes zetten in onder meer de uitgaven aan ziektekostenvoorzieningen voor ouderen, armen en gehandicapten.

Aan de andere kant willen zij de belastingen verlagen voor bedrijven en vermogende Amerikanen. Veel van de maatregelen staan haaks op voorstellen die president Barack Obama eerder deze week ontvouwde.

De Democratische president wil juist af van belastingvoordelen voor de allerrijksten die zijn Republikeinse voorganger George W. Bush invoerde.

Ook hij wil minder uitgeven aan gezondheidszorg, maar koppelt dat aan een verplichte zorgverzekering voor alle Amerikanen, een idee waar de conservatieve oppositie van gruwt.

Hoofdthema's

Verlaging van de overheidsuitgaven belooft een van de hoofdthema's te worden bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Nu al liggen Democraten en Republikeinen voortdurend in de clinch over het fiscale beleid voor de komende jaren.

Beide partijen zijn het eens over de noodzaak van bezuinigingen, maar over de invulling en het tempo daarvan verschillen zij hemelsbreed van mening.

Daarbij komt dat de Democraten het torenhoge begrotingstekort, dat inmiddels is opgelopen tot 1,65 biljoen dollar, voor een groot deel wijten aan acht jaar Republikeins bestuur.

Geldverslindende oorlogen

Zij wijzen onder meer op de geldverslindende oorlogen die de regering-Bush ontketende, en die betaald werden met geleend geld. De financiële crisis van najaar 2008 heeft de situatie verder verslechterd.

Vorige week bereikten de partijen een moeizaam akkoord over de begroting voor de rest van het lopende fiscale jaar. Daarmee werd op de valreep voorkomen dat de federale overheid door gebrek aan financiering grotendeels stil kwam te liggen. De politieke strijd rond het budget voor 2012 wordt vrijwel zeker nog feller.

Plafond

Binnenkort bereiken de VS het plafond van wat zij wettelijk in het krijt mogen staan. Een verhoging is volgens de regering de enige oplossing maar de Republikeinen hebben al aangekondigd daar niet zonder slag of stoot mee akkoord te gaan.