OUAGADOUGOU - De president van Burkina Faso, Blaise Compaoré, heeft vrijdag zijn regering ontbonden en het hoofd van de strijdkrachten vervangen. De maatregelen volgen op massale straatprotesten en muiterij bij de presidentiële garde.

Donderdag betoogden tienduizenden mensen in het West-Afrikaanse land tegen het regime van Compaoré. Dat was de grootste demonstratie in jaren in Ouagadougou.

De mensen zijn vooral boos, omdat de kosten voor huisvesting en voedsel de pan uit rijzen. De onvrede leidde de afgelopen weken al vaker tot straatprotesten.

In de nacht die op de betogingen volgde, sloegen leden van de presidentiële garde die de president moeten beschermen, aan het muiten. De opstand van de garde begon in twee legerbarakken, maar verspreidde zich al snel naar drie militaire kampen.

Plunderen

In Ouagadougou gingen militairen de straat op om te plunderen. Ook werd het huis van de leider van de presidentiële garde in brand gestoken. Een onbekend aantal mensen is door het geweld gewond geraakt.

De muitende militairen waren boos omdat zij beloofde vergoedingen niet uitbetaald hadden gekregen. Vrijdag meldde een legerofficier dat de regering toch met het toegezegde geld over de brug was gekomen. Ooggetuigen maakten desondanks ook vrijdagavond nog melding van rellen en schietpartijen in de hoofdstad.

Staatsgreep

Compaoré kwam in 1987 via een militaire staatsgreep aan de macht. Enkele jaren later werd Burkina Faso in naam een democratie, maar toch staat de president veel vrijheden niet toe. Afgelopen november werd de 60-jarige leider herkozen met 80 procent van de stemmen.