BERLIJN - De Duitse regering en de regeringen van de zestien deelstaten zijn het vrijdag eens geworden over een route om na de kernramp in Japan sneller met het gebruik van kernenergie te stoppen dan eerder de bedoeling was.

Midden juni moeten de beide kamers van het Duitse parlement over een voorstel daartoe beslissen.

Na een 'energietop' vrijdag in Berlijn maakte bondskanselier Angela Merkel duidelijk dat ''wij allen zo snel mogelijk met kernenergie willen stoppen''.

Constructief

De deelstaten waarin de oppositie aan de macht is, hebben toegezegd constructief mee te werken, maar wezen ook op toezeggingen dat de kerncentrales in Duitsland zo mogelijk nog voor 2022 zijn gesloten.

Wegens de problemen bij de kerncentrale Fukushima I in Japan besloot Berlijn zeven van de zeventien kerncentrales voor een veiligheidscontrole stil te leggen.

Sluitingsplan

Merkel zei dat voor alle kerncentrales een sluitingsplan zal worden opgesteld om ''de rechtszekerheid te dienen''.

Zij zei dat ook alle mogelijke plaatsen voor de opslag van kernafval aan een nieuw onderzoek worden onderworpen. Ook zal de regering met plannen voor de versterking van het gebruik van duurzame energie komen.

Zware nederlaag

De regering van de sociaaldemocratische SPD en de Groenen besloot begin deze eeuw dat alle kerncentrales uiterlijk in 2020 zouden dichtgaan. De regering-Merkel maakte dat besluit ongedaan en wilde kerncentrales tot 2037 openhouden. Kernenergie levert nu 23 procent van alle stroom die Duitsland gebruikt.

De regeringspartijen hebben bij recente verkiezingen in deelstaten een zware nederlaag geleden, mede wegens hun standpunt over kernenergie. De Groenen, fel tegenstander van kerncentrales, is sterk in de verkiezingsgunst gestegen.

Nederland

In tegenstelling tot Duitsland wil Nederland het gebruik van kernenergie vergroten. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken heeft gezegd nog deze kabinetsperiode een vergunning te willen verlenen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale.

In 2015 zou met de bouw ervan moeten worden begonnen.