CAIRO - De openbaar aanklager in Egypte heeft opdracht gegeven oud-president Hosni Mubarak over te brengen naar een militair hospitaal. Hij zal daar worden bewaakt.

Als zijn gezondheidstoestand is verbeterd, moet Mubarak naar de gevangenis. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau MENA vrijdag gemeld.

Mubarak (82) ligt nu in een ziekenhuis in de badplaats Sharm el-Sheikh. Zijn gezondheid zou te slecht zijn om hem naar een militair hospitaal te vervoeren.

Het voormalige staatshoofd werd eerder deze week in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij een hartaanval had gekregen tijdens een verhoor. Mubarak wordt net als zijn zoons Alaa en Gamal beschuldigd van onder meer machtsmisbruik en corruptie.

Tegen Mubarak en zijn zonen was eerder deze week vijftien dagen hechtenis geëist. Alaa en Gamal zitten samen met voormalige bewindslieden en andere functionarissen van het gevallen regime van Mubarak in een gevangenis in de hoofdstad Caïro.

Rol

De autoriteiten onderzoeken de rol van de Mubarak en zijn zonen bij het geweld tegen demonstranten tijdens de straatprotesten in januari en februari. Die leidden ertoe dat Mubarak op 11 februari na bijna dertig jaar moest opstappen.

Egyptische staatsmedia meldden vrijdag dat Mubarak een celstraf of de doodstraf zou kunnen krijgen als hij schuldig wordt bevonden aan het opdracht geven tot de moord op betogers.

Alles over het Midden-Oosten

Profiel Egypte