OUAGADOUGOU - De president van Burkina Faso, Blaise Compaoré, is in de nacht van donderdag op vrijdag de hoofdstad van zijn land ontvlucht. In de loop van de dag keerde hij terug om politiek overleg te voeren over de onrust in zijn land.

Donderdag betoogden tienduizenden mensen in het West-Afrikaanse land tegen het regime van Compaoré. Dat was de grootste demonstratie in jaren in Ouagadougou.

De mensen zijn vooral boos, omdat de kosten voor huisvesting en voedsel de pan uit rijzen.

Militaire kampen

In de nacht die op de betogingen volgde, sloegen leden van de presidentiële garde die de president moeten beschermen, aan het muiten.

De opstand van de garde begon in twee legerbarakken, maar verspreidde zich al snel naar drie militaire kampen. In Ouagadougou gingen militairen de straat op om te plunderen. Ook werd het huis van de leider van de presidentiële garde in brand gestoken.

Compaoré is sinds 1987 aan de macht. Enkele jaren later werd Burkina Faso in naam een democratie, maar toch staat de president veel vrijheden niet toe. Afgelopen november werd de 60-jarige leider herkozen met 80 procent van de stemmen.