BRUSSEL - Bisschop Jozef De Kesel van het Belgische Brugge is ontsteld over een tv-interview waarin zijn voorganger Roger Vangheluwe het jarenlange seksueel misbruik van een neefje relativeert.

''Ik voel verbijstering, onmacht, droefheid'', aldus van Kesel vrijdag tegen de Vlaamse publieke omroep VRT. ''Beseft hij het dan echt niet? Misbruik kun je niet minimaliseren.''

Bisschop Patrick Hoogmartens van Hasselt noemt het ''vergoelijkend spreken'' van Vangheluwe ''bijzonder pijnlijk'' en betreurt het dat zijn voormalige Brugse collega zo weinig inlevingsvermogen in de slachtoffers heeft.

Ook de Belgische kranten tonen zich geschokt. Ze besteden zeer ruim aandacht aan de zaak. Termen als ''walgelijk'' en ''om te kotsen'' zijn daarbij niet van de lucht.

Spelletje

Vangheluwe deed in het donderdagavond uitgezonden vraaggesprek of het misbruik van zijn neefje niet veel voorstelde. Hij had altijd zijn kleren aangehouden en van penetratie of orgasmes was geen sprake geweest.

Het misbruik was begonnen als een spelletje, aldus de bisschop, die verklaarde geen pedofiel te zijn. Hij erkende terloops ook een ander neefje te hebben misbruikt. Ook liet hij weten zijn eerste slachtoffer tienduizenden euro's te hebben toegestopt, maar dat was ''geen zwijggeld''.

Akkefietje

Volgens de Brugse procureur Jean-Marie Berkvens was het misbruik van het tweede slachtoffer al bij justitie bekend. Anders dan Vangheluwe het in het interview deed voorkomen, betrof het ''zeker geen akkefietje'', aldus Berkvens. Net als bij de eerste neef zijn de feiten verjaard.

Vangheluwe legde vorig jaar zijn functie neer nadat hij het misbruik van de eerste neef had toegegeven. Op last van het Vaticaan verblijft hij nu in een Frans klooster, waar hij een spirituele en psychologische behandeling moet ondergaan. Zijn bisschopstitel mag hij echter houden.

Flutstraf

In België heerst grote ergernis over deze ''flutstraf''. Een socialistische politicus vindt dat de Belgische overheid de bisschop zijn pensioen van 2800 euro per maand moet afnemen. Overigens heeft het Vaticaan aangekondigd nog met een definitieve sanctie te komen.

Het interview heeft ook geleid tot ruzie tussen twee commerciële Vlaamse tv-omroepen. Het gesprek met Vangheluwe was een initiatief van de zender VT4, maar een ander station, VTM, zond de beelden donderdagavond uit in zijn journaal.

VT4 zegt dat dit zonder toestemming gebeurde en kondigt juridische stappen aan.