PEKING - China heeft de afgelopen weken zeker vijftig dissidenten opgepakt. Het laatste slachtoffer van het repressieve beleid van de Chinese overheid is Ni Yulan, een gehandicapte activiste en advocate.

Dat meldde de in Hongkong gevestigde mensenrechtenorganisatie CHRD.

De 49-jarige Ni werd vorige week opgepakt, samen met haar man Dong Jiqin voor het ''veroorzaken van verstoring''. Sindsdien is niets meer van het echtpaar vernomen.

De politie wil geen commentaar geven op de zaken. ''De onschuldigen worden meegenomen. Het wordt hier meer en meer beangstigend'', becommentarieerde de 26-jarige dochter van Ni.

Rolstoel

Ni zit sinds 2002 in een rolstoel. Toen werd ze door agenten in elkaar geslagen omdat ze een film maakte van de gedwongen uitzetting van een van haar cliënten. Volgens CHRD is er bewijs voor de arrestatie van zeker 38 dissidenten en zestien vermissingen nadat mensen door agenten werden meegenomen.

Het autoritaire bewind in China is de laatste maanden bang dat de volksprotesten vanuit de Arabische wereld overslaan naar de Volksrepubliek. Daarom is een reeks maatregelen genomen, zoals strengere controle van het internet. Ook zijn de restricties voor dissidenten aanzienlijk verscherpt.

Ai Weiwei

Begin deze maand pakte de Chinese politie kunstenaar Ai Weiwei op. De overheid staat hem in vergelijking met andere dissidenten meestal wat meer bewegingsruimte toe, mede omdat hij in het buitenland veel bekendheid geniet.

Ai is een van de ontwerpers van het olympisch stadion het Vogelnest in de hoofdstad.

Economische misdrijven

Volgens de communistische partij heeft de kunstenaar zich schuldig gemaakt aan economische misdrijven, zonder dit verder toe te lichten. Ai sprak zich in het verleden uit voor meer vrijheid op internet.

Tevens zette hij zich in voor de slachtoffers van de aardbeving in de provincie Sichuan in 2008. Daarnaast is hij een goede bekende van Liu Xiaobo, de dissident die afgelopen jaar de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.