LONDEN - Een toekomstig Libië met inbegrip van leider Muammar Kaddafi is ondenkbaar en zou een ''gewetenloos verraad'' van het Libische volk door de rest van de wereld betekenen.

Dat hebben de leiders van Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten donderdag laten weten in een gezamenlijk artikel dat in enkele internationale dagbladen verscheen.

De westerse leiders zegden toe dat de militaire operaties van de internationale coalitie en de NAVO om de Libische burgers te beschermen, doorgaan zolang Kaddafi aan de macht is

Ze beloofden dat ze ''niet zullen rusten'' voordat de resoluties van de VN-Veiligheidsraad zijn uitgevoerd en ''het Libische volk zijn eigen toekomst kan bepalen.''

Volgens de leiders is het ''ondenkbaar dat iemand die geprobeerd heeft een bloedbad aan te richten onder zijn eigen mensen een rol kan spelen in hun toekomstige regering''.

Kranten

De Britse premier David Cameron, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Amerikaanse president Barack Obama plaatsten het artikel in kranten in Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten.

De publicatie moet vooral de Amerikaanse betrokkenheid bij de missie onderstrepen. Binnen de westerse coalitie ontstonden deze week spanningen omdat Washington niet bereid is de aanvallen op te voeren. Ook andere NAVO-landen tonen zich terughoudend.

Alles over het Midden-Oosten

Profiel: Libië

Tripoli 15 april