GAZA - Een Italiaanse vredesactivist en journalist die door een extremistische islamistische groepering was ontvoerd in de Palestijnse Gazastrook, is vrijdag dood aangetroffen door veiligheidsfunctionarissen.

Dat maakte een woordvoerder van de regerende Hamasbeweging bekend.

De man, Vittorio Arrigoni, werd 's nachts gevonden in een leegstaande woning in Gaza-stad. Volgens Hamas is de man door verstikking om het leven gekomen.

Twee mannen zijn gearresteerd in verband met de ontvoering. Naar anderen wordt nog gezocht.

Al-Qaeda

Een Salafistische splintergroep had gedreigd Arrigoni vrijdagmiddag te doden, als Hamas weigerde de leider van de splintergroep, Heshamal-Saeedni, vrij te laten. De extremisten die de Italiaan gevangenhielden, zouden sympathiseren met al-Qaeda.

Ze noemen zich de Brigade van Dappere Metgezellen van de Profeet Mohammed bin Muslima.

Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een barbaarse moord. In een verklaring stelt het ministerie ''deze verachtelijke daad en het zinloze geweld ten zeerste af te keuren''.

De moord zou zijn gepleegd ''door extremisten die onverschillig zijn voor de waarde van het menselijk leven''.

Vermoorden

Een zegsman van Hamas stelde dat Arrigoni kort na zijn ontvoering is gedood. ''Hun intentie was van begin af aan om hun slachtoffer te vermoorden'', aldus Ehab Al-Ghssain.

Vittorio Arrigoni
De vermoorde Vittorio Arrigoni in een video op Youtube. Foto: AFP

Saeb Erekat, een naaste medewerker van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die sinds 2007 niets meer te zeggen heeft over de Gazastrook, sprak van ''een zwarte dag in de Palestijnse geschiedenis''.

Het is voor het eerst in jaren dat een buitenlander ontvoerd werd in de Gazastrook. Een andere extremistische groep ontvoerde in 2007 de BBC-journalist Alan Johnston. Hij kwam na enkele maanden vrij.

Hamas domineert de door Israël belegerde Gazastrook. De als radicaal te boek staande beweging probeert in de dichtbevolkte, straatarme strook kleine groepjes extremisten die op eigen houtje 'jihad' willen voeren, onder de duim te houden.

Dat probleem heeft Hamas vooral sinds de bloedige Israëlische tegenaanvallen op de Gazastrook van eind 2008 en begin 2009.