GENEVE - Bij de inval van het Iraakse leger vorige week vrijdag in het Iraanse oppositiekamp Ashraf zijn 34 mensen omgekomen. Dat meldden de Verenigde Naties donderdag.

Een zegsman van de VN sprak van een ''zeer ernstig incident'', aldus de BBC.

Eerder verklaarde de het Iraakse leger dat er drie doden waren gevallen bij de inval in het kamp 80 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad.

In Ashraf zitten circa 3500 leden van de Mudjahedin-e Khalq (MEK). De MEK stelde eerder dat er 34 doden waren gevallen bij de inval.

De MEK werd in de jaren zestig opgericht door studenten. De ideologie is een mix van marxisme, feminisme en islam. In Iran heeft de oppositiebeweging volgens waarnemers bijna geen aanhang.

Onderzoek

Irak ontkent dat zijn leger verantwoordelijk is voor de moorden. ''Onze veiligheidskrachten geloven dat de slachtoffers door hun eigen bewakers zijn gedood omdat ze probeerden te ontsnappen'', stelde een regeringswoordvoerder. Bagdad wil zelf een onderzoek uitvoeren naar de gebeurtenissen.

De regering in Bagdad wil Ashraf al langer sluiten, maar de kampbewoners zijn hierop tegen omdat zij vrezen te worden uitgezet naar Iran. Het Iraakse ministerie van Defensie verklaarde deze week dat de leden van de MEK het land voor het eind van het jaar moeten verlaten. Bagdad beloofde de VN dat ze niet terug zullen worden gestuurd naar Iran.

Ook Teheran dringt aan op ontmanteling van het kamp. Sinds de val van Saddam Hussein in 2003 is de relatie tussen Bagdad en Teheran sterk verbeterd.