WASHINGTON - Het vorige week bereikte compromis over de Amerikaanse begroting is donderdag goedgekeurd door het Congres. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat stemden voor het plan.

De saneringswet moet nu alleen nog worden ondertekend door president Barack Obama.

Democraten, Republikeinen en president Barack Obama bereikten vorige week een moeizaam akkoord over de begroting.

De bestedingen van de overheid worden dit jaar met 38 miljard dollar (26 miljard euro) gekort. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over een aantal andere zaken. Obama sprak van ''pijnlijke'' bezuinigingen.

Politieke strijd

Het begrotingscompromis maakte voorlopig een einde aan een bittere politieke strijd. De Republikeinen vonden dat de bezuinigingen niet ver genoeg gingen, voor Democraten werd juist te veel gesneden. Als er geen akkoord was bereikt, zou de overheid zijn platgelegd.

Ook de komende jaren gaan de Verenigde Staten drastisch bezuinigen op de overheidsuitgaven. President Obama kondigde woensdag een pakket maatregelen aan die ertoe moeten leiden dat de begrotingstekorten de komende twaalf jaar met in totaal 4 biljoen dollar (2,76 biljoen euro) krimpen. Obama wil onder meer bezuinigingen op gezondheidszorg en het defensiebudget.

Kleinere voet

Amerika geeft nu jaarlijks 1,65 biljoen dollar meer uit dan er aan belastingen binnenkomt. Volgens Obama is dat geen houdbare situatie. ''We moeten op kleinere voet gaan leven, ons tekort terugdringen en terugkeren op een pad dat ons in staat stelt onze schulden af te lossen'', zei de president.