BRUSSEL - Voormalig bisschop Roger Vangheluwe van Brugge heeft donderdag het jarenlange seksueel misbruik van een neefje gebagatelliseerd.

Hij heeft nooit fysiek geweld gebruikt, altijd zijn kleren aangehouden en ook nooit een orgasme beleefd. ''Hij heeft me nooit naakt gezien.''

Vangheluwe heeft dat donderdagavond gezegd voor de Vlaamse commerciële omroep VTM. ''Het begon als een spelletje'', aldus de ex-bisschop over het misbruik van zijn minderjarige neef.

Het seksueel contact zou enkele keren per jaar hebben plaatsgevonden tijdens logeerpartijen.

Betaald

Volgens de gewezen Brugse bisschop heeft hij zijn neef diverse malen een miljoen Belgisch frank (een kleine 25.000 euro) toegestopt. Eerder werd bekend dat hij ook de ouders van het neefje betaald heeft. Hij gaf toe ook een tweede neefje te hebben misbruikt, maar dat duurde ''korter dan een jaar’’.

Vangheluwe sprak tijdens het interview op ietwat relativerende toon. Wel betuigde spijt over het gebeurde en vroeg hij om vergiffenis aan zijn slachtoffers. ''Ik begrijp zelf niet goed dat ik zo lang dergelijke dingen heb gedaan.''

Frans klooster

De bisschop legde een klein jaar geleden zijn functie neer nadat hij het misbruik had erkend. Op last van het Vaticaan verblijft hij nu in een klooster in Frankrijk. Hij moet daar een spirituele en psychologische behandeling ondergaan, maar mag zijn bisschopstitel behouden.

In België wordt deze sanctie als veel te licht gezien en omschreven als ''een flutstraf''. Het Vaticaan heeft inmiddels laten weten dat het niet om de definitieve strafmaatregel gaat.

Juridisch kan Vangheluwe niet meer vervolgd worden, omdat de feiten verjaard zijn.