DAMASCUS - De pasbenoemde Syrische premier Adel Safar heeft een nieuwe regering samengesteld. De staatstelevisie in het economisch en politiek gestagneerde land meldde dat donderdag.

Ook worden er gevangen betogers vrijgelaten, volgens de omroep. SAFArs voorganger, Mahammed Naji Otri, trad 29 maart af. Er komt geen nieuw gezicht op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Walid al-Moualem houdt zijn functie die hij sinds februari 2006 bekleedt. Generaal Ali Habib blijft minister van Defensie. Mohamed al-Shaer is de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.

De regering heeft minder macht dan in veel landen gebruikelijk is, want president Bashar al-Assad en zijn entourage domineren de staatsinstellingen.

Betogingen

Er zijn sinds 15 maart grote betogingen tegen het uiterst repressieve bewind van Assad. Ondanks keihard optreden van politie en geheime dienst zijn er nog steeds protesten in het land met 22,5 miljoen inwoners.

Eind maart liet de president in een rede voor het parlement blijken niet van plan te zijn de betogers tegemoet te komen. Ze eisen onder meer opheffing van de sinds 1963 geldende noodtoestand.

Vrijlating

Assad heeft de vrijlating gelast van alle gevangenen die de afgelopen weken werden opgepakt bij betogingen, tenzij ze misdaden tegen de natie of tegen andere burgers hebben begaan, meldde de staatstelevisie donderdag.

Assad heeft besloten ''iedereen vrij te laten die wordt vastgehouden in het kader van de recente gebeurtenissen''. Mensenrechtengroepen stellen dat er honderden opgepakte betogers gevangenzitten en dat er in de detentiecentra wordt gemarteld.

Profiel Syrië

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special