BERLIJN - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de NAVO-landen donderdag opgeroepen tot eensgezindheid over de aanpak van de strijd in Libië.

Zij deed dat tijdens een bijeenkomst op ministersniveau van het Noord-Atlantische militaire bondgenootschap in Berlijn.

Volgens Clinton is het van belang dat de NAVO, die het commando voert over de door de Verenigde Naties gesteunde militaire operatie in Libië, vastberaden en eensgezind blijft. ''Kaddafi stelt onze vastberadenheid op de proef'', zei zij.

Clinton riep ook op tot politieke en diplomatieke maatregelen om het Libische regime verder onder druk te zetten.

''Samen moeten wij Kaddafi's diplomatieke, financiële en militaire isolement verdiepen en degenen rondom hem voor scherpere keuzes stellen'', aldus de bewindsvrouw.

Onenigheid

Een topontmoeting woensdag in Doha van landen die betrokken zijn bij de strijd in Libië, bracht vooral onenigheid aan het licht.

De NAVO-lidstaten verschillen hemelsbreed van mening over onder meer de gewenste reikwijdte van de militaire operatie en over mogelijke bewapening van de rebellen.

Patrouilles

Met name Frankrijk en Groot-Brittannië vinden dat te veel bondgenoten zich beperken tot patrouilles ter controle van het vliegverbod boven Libië.

De twee Europese grootmachten voeren het leeuwendeel van de bombardementen op Kaddafi's grondtroepen uit en willen graag dat meer landen hun luchtmacht voor dat doel inzetten.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten