AMSTERDAM - In Uganda is een protest tegen stijgende brandstof- en voedselprijzen hardhandig de kop in de gedrukt. Oppositiepoliticus Kizza Besigye is gewond geraakt toen militairen het vuur openden op demonstranten in de hoofdstad Kampala.

Dat melden diverse internationale media donderdag.

Volgens de Britse omroep BBC probeerde de politie aanvankelijk om Besigye te arresteren, maar lukte dat niet omdat aanhangers van de oppositieleider als een schild om hem heen bleven staan. Ooggetuigen melden dat het leger daarop ingreep en Besigye in de arm schoot en hem meenam.

Het is de tweede keer deze week dat demonstranten in de hoofdstad Kampala de straat op zijn gegaan. Donderdagmorgen namen honderden mensen deel aan een geplande protestmars, aldus een ooggetuige van persbureau Reuters. Politiemensen hebben de betoging afgebroken door traangas in te zetten.

Besigye werd maandag tijdens protesten ook al aangehouden.

Verkiezingen

Besigye was bij de presidentsverkiezingen in februari de belangrijkste uitdager van president Yoweri Museveni. Hij heeft die stembusstrijd oneerlijk genoemd.

De Ugandese politie heeft demonstraties verboden. Zij waarschuwde vorige week dat tegen alle betogingen ''standvastig'' zou worden opgetreden.

Ongeregeldheden Uganda