ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft in een interview met de Amerikaanse krant The Wall Street Journal gezegd in 2013 niet meer mee te doen aan de parlementsverkiezingen verkiezingen.

Dat meldde de Amerikaanse krant donderdag. Berlusconi wil tijdens verkiezingen best nog een aanmoedigende rol blijven spelen. ''Ik kan bovenaan de kieslijst staan, maar ik wil geen krachtige rol meer hebben'', aldus de premier.

Hij had al aangegeven in zijn minister van Justitie Angelino Alfano een geschikte opvolger te zien.

Alfano

Alfano staat voornamelijk bekend om de belangrijke rol die hij speelde in het maken van de 'Red-Silvio-wet'. Berlusconi zou door deze wet onder meerdere rechtszaken uitkomen.

De premier zou volgens critici zijn ambt willen opgeven, zodat de wet wellicht de meerderheid in de Senaat zal krijgen. Daarnaast betwijfelen Italiaanse media of de premier echt zal stoppen.

Vriendschap Kaddafi

De premier zegt echter in het interview dat hij eigenlijk al in januari zijn functie wilde neerleggen wegens de problemen in Libië. Berlusconi vond dat zijn vriendschap met de Libische leider Muammar Kaddafi zijn leiderschap ondermijnde.

''Ik zag het het als mijn plicht om te vertrekken, maar iedereen zei dat ik het niet moest doen. Ik moest volgens hen gewoon premier blijven", aldus Berlusconi.

Fraude en belastingontduiking

De 74-jarige Berlusconi heeft sinds het begin van zijn politieke carrière meerdere malen in het beklaagdenbankje gezeten, op verdenking van onder meer fraude en belastingontduiking. Tot veroordelingen kwam het nooit.

Deze maand begon het geruchtmakende proces tegen de premier wegens onder meer betaalde seks met de minderjarige Ruby en ambtsmisbruik. Het is de eerste keer dat een rechtbank zijn privéleven onder de loep legt.