CAÏRO - Een internationale top in de Egyptische hoofdstad Caïro over de toestand in Libië heeft donderdag weinig concreets opgeleverd.

De deelnemers aan de bijeenkomst bleken het op twee punten met elkaar eens: in Libië moet een wapenstilstand komen en er moeten voorbereidingen worden getroffen om tot een politieke oplossing van het conflict te komen. Concrete afspraken werden echter niet gemaakt.

Aan de conferentie namen topman Amr Moussa van de Arabische Liga, secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN, EU-buitenlandchef Catherine Ashton alsook de leiders van de Afrikaanse Unie en Organisatie van de Islamitische Conferentie deel.

Meningsverschillen

Een ontmoeting woensdag in Doha bracht vooral meningsverschillen aan het licht. Zo vinden Frankrijk en Groot-Brittannië dat te veel NAVO-bondgenoten zich beperken tot patrouilles ter controle van het vliegverbod boven Libië.

Zij zouden graag zien dat meer landen hun luchtmacht inzetten om gronddoelen te bestoken, zoals de grondtroepen van kolonel Kaddafi die met zware wapens op burgers schieten.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten