AMSTERDAM - Tunesische autoriteiten bereiden achttien strafzaken voor tegen de afgetreden president Zine el-Abidine Ben Ali.

De oud-dictator die zijn land op 14 januari verliet na wekenlange protesten, wordt als het aan de interim-regering ligt onder meer aangeklaagd voor doodslag, drugshandel en samenzweringen tegen de staat.

Dat heeft de Tunesische minister van Justitie Lazhar Karoui Chebbi woensdagavond in een interview op de staatstelevisie bekendgemaakt, zo meldt Al-Jazeera.

Volgens Chebbi worden er in totaal zo’n 44 aanklachten voorbereid tegen naast Ben Ali ook familieleden en anderen uit zijn directe omgeving.

Het regime van Ben Ali viel, na 23 jaar, op 14 januari van dit jaar na massale protesten in Tunesië. De oud-president vluchtte die dag naar Saudi-Arabië, waar hij nog steeds zou verblijven. Minister Chebbi liet in het interview weten dat de autoriteiten “legale manieren verkennen” om Ben Ali aan Tunesië te laten uitleveren en hem te berechten.

Betogingen

Half december vorig jaar barstten in het arme binnenland van Tunesië betogingen uit tegen de slechte levensomstandigheden onder het regime van Ben Ali, dat volgens veel betogers tevens het regime was van zijn vrouw Leila Trabelsi.

De manifestaties breidden zich naar rijkere kuststreken uit en bereikten 11 januari het centrum van Tunis. Aanvankelijk deed Ben Ali de demonstranten af als een zootje terroristen en liet hij keihard optreden, maar de demonstraties bleven.

tunesie

Vreugde op 14 januari na wekenlange protesten in Tunesië I Foto: AFP

De revolutie in Tunesië bleek een inspiratie voor veel buurlanden. Sinds januari zijn er opstanden in diverse landen in de Arabische wereld, waaronder Egypte en Libië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten