TOKIO - Hulpploegen zijn in de directe omgeving van de geplaagde kerncentrale Fukushima I begonnen met een zoektocht naar vermiste slachtoffers van de aardbeving en tsunami die Japan op 11 maart troffen. Dat meldden Japanse media donderdag.

Ongeveer driehonderd hulpverleners proberen in een straal van 10 kilometer rond de centrale slachtoffers te bergen.

Behalve een team dat het zoekwerk verricht, is ook een groep actief die de straling meet en een bergingsploeg die de radioactief besmette lijken opruimt.

Radioactief besmet

De lijken worden nu pas verwijderd omdat de Japanse autoriteiten wilden voorkomen dat bergers, familieleden en artsen radioactief besmet raakten.

De stoffelijke resten zouden zijn blootgesteld aan hoge niveaus van radioactiviteit. In heel Japan zijn ruim 13.000 doden gevallen door het natuurgeweld. Meer dan 14.000 mensen worden nog vermist.

Rampgebied

Voor het eerst sinds de natuurramp brachten keizer Akihito en zijn vrouw Michiko een bezoek aan het rampgebied. De burgemeester van de kuststad Asahi in de provincie Chiba gaf het koninklijk paar donderdag een rondleiding.

Door de aardbeving en de tsunami werden in de stad circa negenhonderd huizen verwoest en drieduizend andere woningen beschadigd. Zeker dertien mensen kwamen in Asahi om het leven.

Twee weken geleden bracht Akihito in Tokio een bezoek aan een opvangcentrum voor slachtoffers van de aardbeving en de tsunami.

Lees alles over de ramp op onze special

Volg Twitterberichten via NUlive